tirsdag den 28. december 2010

Hvilke lyde hører babyen i maven?

Man har altid ment, at ufødte babyer kunne høre og forstå lyde, men der var ingen klare indikationer på, hvornår og hvor meget de kunne høre. Forskerne har længe vidst, at fosteret på 20 uger har både hukommelse og en vis hjerne kapacitet i den nederste del af hjernen, den del der hedder thalamus.

Forskere troede tidligere, at fordi den øverste del af hjernen - kendt som cortex - ikke udvikles, indtil flere uger senere, kunne det ufødte barn heller ikke høre.

Men i en undersøgelse spillede forskere musik for ufødte børn i graviditetens uge 20. Herefter testede de babyerne igen 2-3 uger efter fødslen, og faktisk viste testen at der var en form for genkendelse blandt de babyer, der havde hørt musikken i uge 20 af graviditeten. Blandt de babyer der kunne genkende musikken, så virkede den faktisk også beroligende på dem og deres gråd blev lindret hurtigere.

Man opfordrer vordende forældre til at tale og synge for det ufødte barn i maven, det gør nemlig graviditeten mere personlig for både moren og faren.
Når barnet bliver født vil det også nemmere knytte bånd med forældrene, og det vil være langt nemmere at trøste barnet når det græder.
Er der større søskende, vil det også være en god idé at lade dem tale til det ufødte barn i mors mave, da det giver dem en tidlig forståelse af deres nye rolle som storebror eller storesøster. Det lille foster i maven, lærer familiens stemmer at kende, hvilket gør at de første måneder bliver mere trygge for spædbarnet hjemme hos familien, da mange af de nye lyde vil virke bekendte.

Man har været bekymret over hvordan høje lyde kan påvirke ufødte børn, man har derfor lavet en undersøgelse ved hjælp af en fåre-livmoder. Akustikken i livmoderen hos mennesker og får minder nemlig meget om hinanden.
For bedre at forstå, hvilke lyde der egentlig når fostrets ører, indsatte forskerne en lille mikrofon i fåre fosterets indre øre. Til sammenligning placerede forskerne også en mikrofon inde i selve fåre-livmoderen og en anden i det fri. Forskerne foretog lydoptagelser fra det åbne rum, fåre-livmoderen, og inde fra fåre fostrets indre øre - optagelserne blev herefter afspillet for 30 tilfældige mennesker.

Det blev konstateret, at 99% af de sætninger der blev optaget i det åbne rum kunne forstås, 73% af lydene der blev optaget i livmoderen var forståelige. 41% af sætningerne der optaget i fostrets øre var forståelige.

Baseret på undersøgelsen af fåre fostret ved man nu, at fostre kan høre vokaler med lethed. Livmoderens vægge opsuger konsonanter, der udtales ved højere frekvenser, og ved lavere lyd intensitet.
Mødre der spiller musik for deres ufødte børn skal vælge noget med en masse bas, hvis de ønsker at deres babyer skal høre musikken. Et ufødt barn er mere tilbøjelig til, at høre trommerne end violin og de lave oktaver på et klaver.

Den omstændighed, at livmoderens vægge filter det meste af den udefrakommende lyd,
vil være en lettelse for vordende mødre, der arbejder i lyd forurenede miljøer eller ofte deltage i rockkoncerter. Livmoderen kan dig være et støjende sted, selv i en rolig atmosfære, da meget af den støj, der når et foster er dets mors egen stemme, bevægelser, vejrtrækning og fordøjelse.

Fostre hører ikke kun med ørerne, delvist fordi deres ører er fyldt med væske, meget støj videregives til deres indre øre gennem vibrationer i deres små kranier. Som et resultat af dette, er det også mest moderens stemme der er den mest dominerende og tilbagevendende lyd i livmoderen.

0 comments:

Send en kommentar