onsdag den 29. december 2010

Gode råd til amme

Mange ammende mødre spørger sig selv, om de nu også har nok mælk til barnet. Græder barnet meget, kan moderen tro, at det skyldes at der ikke er nok mælk eller der ikke er næring nok i hendes mælk.

Hvis du har lignende tanker, skal du først og fremmest overveje, at opsøge din sundhedsplejerske eller din egen læge. De kan nemlig begge hjælpe dig med, at finde ud af hvad det egentlige problem er.Har du en lav mælkeproduktion, så er der heldigvis mange måder at øge mængden af mælk i brysterne, så du igen kan få opbygget din babys kropsvægt.


1. Dårlig ammestilling - den mest almindelige årsag til problemer med amning
En af de mest almindelige årsager til, at den ammende baby ikke tager på eller følger vægtkurverne, er at barnet bliver lagt forkert til brystet. Hvis en baby ikke lægges korrekt til, vil det ikke alene give moderen ubehag (herunder brystbetændelse), men det vil også give en mindre mælkeproduktion.

2. Amme ofte

Selvom det gamle ordsprog om "aldrig vække en sovende baby" stadig høres i de danske hjem, så er et dårligt råd at følge, hvis man vil sætte produktionen af brystmælk op.
- Brystmælk produktion handler faktisk om udbud og efterspørgsel. Jo oftere du lægger barnet til og tilstrækkeligt "tømmer" brystet, jo mere mælk vil du også producere.
Når babyen græder, kan det derfor også være et tegn til moderen om, at det skal fodres oftere, hvilket også opbygger en øget mængde af brystmælk.

Så præcis hvor ofte skal du amme? Ammer du mindst hver anden time, så er det sikkert, at babyen tager på i vægt og du producere mere mælk. Når din læge mener, at barnet har opnået en solid vægt, kan du igen skifte til et amme mønster, hvor det bliver mere efter behov.

3. Skift løbende bryst under amning af dit barn
Ved at skifte frem og tilbage mellem brysterne under amning af barnet, kan du strække din mælkeproduktion. Hvis du har problemer med mængden af brystmælk, kan du sætte din baby til det første bryst længe nok til at dræne det for mælk. På et tidspunkt, skifter du til det andet bryst. Næste gang du skal amme din baby, begynder du på det modsatte bryst igen, det trick vil gøre at du hele tiden har en optimal mængde brystmælk.

4. Brug en brystpumpe efter amning

En anden måde at hjælpe kroppen til at opbygge en større mælke produktion er ved, at bruge en brystpumpe til at tømme brystet helt for mælk efter at din baby har ”spist”. Pumpning i 10-15 minutter efter amning, vil øge produktionen. Du bør fortsætte med at pumpe, selv om du ikke kan pumpe mere mælk ud.

Hvad denne teknik gør, er at "tømme" brystet nok, til at udløse de mekanismer der igangsætter en højere mælkeproduktion.

5. Husk at spise og drikke rigeligt

Det er en stor belastning for kroppen at producere mælk - hvis du ikke fodrer din egen krop hensigtsmæssigt, vil det også blive meget sværere for dig at tilfredsstille din baby ernæringsmæssige behov.
Spis en passende mængde kalorier om dagen (ca. 1800-2200) og drik rigeligt med vand. Det er vigtigt at du ikke er tørstig, og vigtigt for dit helbred og mængden af brystmælk.

6. Overvej mulige bivirkninger af medicin
Undertiden der være uheldige bivirkninger, ved den medicin du tager. P-piller, forkølelse eller allergi medicin kan reducere mængden af brystmælk. Spørg på apoteket eller din læge, så du er sikker på at dit problem med manglende mælk ikke skyldes forkert medicin.

0 comments:

Send en kommentar