tirsdag den 19. februar 2013

Kolik baby - grædende baby

Min baby græder hele tiden. Kunne det være kolik?

Kolik er et term, der anvendes til, at beskrive ukontrollabel gråd i en ellers sund og rask baby.
Definition på kolik - følgende skal være opfyldt:

  • Dit barn er yngre end 5 måneder 
  • Græder i mere end tre timer i træk 
  • Græder mere end 3 dage om ugen
  • Og endelig skal symptomerne være over mindst 3 ugerKan du svare "ja" til alle de ovenstående, så er der en meget stor chance for, at dit spædbarn har kolik. Kolik er ikke en sygdom, og vil heller ikke skade babyen på sigt, dvs. ingen langvarrig effekt.

MEN kolik kan være ekstremt hårdt både for babyen, forældrene og ikke mindst for parforholdet i en periode. Faktisk skyldes mange skilsmisser at presset bliver for hårdt i en kolikramt familie.

De mest almindelig årsager til at babyer græder

- og sådan trøster du en grædende baby

Hvad er tegnene på kolik?
Kolik viser sig oftest, når babyen er omkring 2 eller 3 uger gammel.
Mens babyer normalt græde, når de har tisset i bleen, sultne, bange eller trætte, så vil  en baby med kolik græde helt utrøsteligt - og meget længe!
Kolik gråden er ofte på samme tidspunkt af dagen, ofte sent på eftermiddagen eller om aftenen.

Hvis dit barn har kolik, kan hans eller hendes mave være forstørret og oppustet. Du vil måske bemærke, at babyen skiftevis strækker eller trækker ben op, for på den måde at få maveluften ud mens det græder.

Hvor længe varer kolik?
Heldigvis er der et lys for enden af ​​tunnelen. Kolik har tendens til at toppe efter omkring 6 uger, og du mærker en tydelig forbedring mellem 3 og 4 måneders alderen. Ved 5 måneders alderen bør dit barn være over sin kolik - det er et vigtigt pejlemærke når det er hårdest for jer.

Ok helt ærligt, det kan være en lang tunnel. I mellemtiden skal du lære at trøste din baby, så godt du kan og bede om hjælp, når du har brug for det.
Omsorg for en kolik baby kan være meget stressende oplevelse, og du skal tage regelmæssige pauser for at vedligeholde dit eget velbefindende og psyke. Brug dit netværk, venner og familie - tag et par timer fri til en gåtur.

Hvorfor får nogle babyer kolik?

Kolik er et af ​​de store mysterier i baby-livet. Omkring 20 procent af babyer får kolik og symptomerne rammer tilfældigt.

Kolik er lige udbredt blandt førstefødte som børn med store søskende
Både drenge og pigebørn får kolik, og der er ingen forskel på om man ammer eller giver mælkepulver.

Ingen ved reelt, hvorfor nogle børn er mere tilbøjelige til at få kolik end andre, men teorier er der masser af på de danske netbaby sider. Og meget tyder på, at der kan mange ting der indvirker på kolik.

Dit barn kan have kolik, fordi fordøjelsessystemet er uudviklet eller følsomt.
Hos en nyfødt indeholder fordøjelsessystemet meget få af de enzymer der er nødvendige for at nedbryde fødevarer, mavesyren er ikke særlig kraftig. Modermælk og pulvermælken kan være svær at nedbryde i babyens mave - det fører også til smertefuld gas og luft i maven.

Barnet sluger en masse luft når det skriger, og det bliver til en ond spiral hvor det bare skriger mere og mere.
Hvis dit barn har kolik på grund af mave problemer, kan du opleve, at hans symptomer bliver værre efter en fodring eller før en afføring.

Nogle eksperter mener, at lange anfald af kolikgråd er en fysisk overgang for overspændte babyer - mange indtryk!
Dit barn kan reagere på ydre påvirkninger, eller hvis han er ved at komme ud af en vanskelig fødsel eller blev født for tidligt og nervesystemet er under stadig udvikling.
På et tidspunkt om aften babyen ruller rundt, disse babyer kan bare ikke håndtere mange indtryk, lyde eller fornemmelser, og de skriger for at afreagere.

Hvis du har røget under graviditeten, er der dobbelt stor risiko for kolik - denne risiko kan reduceres, hvis dit barn bliver ammet.

Skal jeg tage min baby til lægen, hvis jeg tror, ​​at han har kolik?

Ja, det er en god idé at tale med lægen om dit barns gråd. Lægen kan udelukke andre potentielle årsager, fx tarm- eller urin-infektioner, og hjælpe dig med at bestemme den bedste fremgangsmåde for dit barn, såfremt det faktisk ikke kolik.

HUSK: Hvis dit barn har andre symptomer - som feber, opkastning eller blodig afføring - så tilkald lægen straks. Disse symptomer skyldes ikke kolik.

Jeg har hørt, at kolik i ammeperioden er forårsaget af moderens kost. Er det sandt?

Nogle børn i ammeperioden får faktisk kolik pga. moderens kost.
Der er masser af kontroverser om, hvilke fødevarer der er problematiske, men mejeriprodukter er nogle af de hovedmistænkte. Hvis du ammer, kan du prøve at skære ned på mælk, ost og yoghurt i et par uger for at se, om det gør en forskel.

Bemærk: Komælk protein kan forblive i modermælk så længe, at det tager noget tid før du ser effekten.

Andre mistænkte fødevarer omfatter krydret mad, hvede produkter, nødder, jordbær, kål, broccoli, blomkål, hvidløg, koffein og alkohol.

0 comments:

Send en kommentar