lørdag den 11. september 2010

Fosteret i den første tid + animation

(Se hvordan cellerne langsomt bliver til et foster, det er en fascinerende video. Nederst på denne side)


Ønsker du at dele video med dine venner, så brug "Del med andre" knappen nederst på siden.

3 dage efter undfangelsen:
Barnet er ikke dannet endnu, klumpen af celler kaldes en zygote, den består af 16 celler og kaldes en 16 celle morula (aka præ-embryon). Det har normalt nået grænsen af æggelederen og livmoderen.


5 dage efter undfangelsen: Et hulrum vises i midten af morula. Grupperingen af celler kaldes nu en blastocyst. Det har en indre gruppe af celler, det der bliver til fosteret og senere til det nyfødte. Det har en yderskal af celler, der vil blive den membran der nære og beskytte den indre gruppe af celler. Cellerne er rejst ned i æggelederne og er begyndt at knytte sig til den endometrium, indersiden af livmoderen. Cellerne i den indvendige side af blastocyst, kaldet embryoblast, bliver snart til embryoet. De ydre celler, kaldet trofoblasten, begynde at danne moderkagen. Det er fortsat betegnet som et pre-embryo.

9-10 dage efter undfangelsen:
Blastocysten har fuldt ud knyttet sig til endometrium (livmoder væggen). Den primitive placental blodcirkulationen er nu begyndt. Denne blastocyst er blevet en af de heldige. Langt størstedelen af æg bliver aldrig befrugtet og kommer så langt i processen.
Hvis kvinden har taget en fortrydelsespille, og det har ikke forhindret ægløsning, , så vil fortrydelses pillen generelt forhindrer blastocyst i at sætte sig fast til væggen af livmoderen.

12 dage efter undfangelsen:
Blastocyst er begyndt at producere hormoner, der kan påvises i kvindens urin (du kan tage en graviditetstest). Her vil man med andre ord sige, at kvinden er gravid. Hvis vejledningerne følges nøje, kan en hjemme-graviditetstest også detektere graviditet på dette punkt, eller i de efterfølgende dage.

13-14 dage efter undfangelsen: En tynd streg kan ses på ultralydsskaninger. Denne vil senere udvikle sig til fosteret centrale nervesystem. Det er også på dette tidspunkt, at der ikke længere kan ske en spontan deling af blastocyst - en begivenhed, der undertiden skaber enæggede tvillinger. Den præ-embryon er nu benævnes et foster. Det er en meget lille klynge af udifferentierede celler i denne fase af udviklingen.

0 comments:

Send en kommentar