mandag den 23. august 2010

Hvad er kolik, og kan det behandles?

Kolik

Kolik er det udtryk gives til spædbørn, der græder i længere tid ad gangen uden synlig grund. Det er ikke en sygdom eller lidelse. Det forekommer hos spædbørn, der er helt sunde og raske.
Kolik normalt begynder omkring det tidspunkt, hvor barnet er 2-3 uger gamle og kan vare i flere måneder, hvilket kan være hårdt for nybagte forældre. Det vil normalt starte med kortere perioder med gråd og derefter fra stige til lange perioder med gråd, inden det begynder at aftage og gå væk.
Gråden kommer normalt omkring samme tid hver dag, oftest om aftenen og tidlig nat. Den overdrevne gråd er normalt ledsaget af en hård mave, som en knyttet næve, ryggen buer. Babyer, der har kolik vil græde 3 timer eller mere om dagen, i mindst 3 dage eller mere om ugen i mere end 3 uger.

Hvad er årsagen til Kolik?

Årsagerne til kolik har været under debat i mange år. Det er ikke blevet videnskabeligt fastslået, hvorfor nogle babyer skal igennem denne fase i deres første levemåneder.
Der er argumenter for, at kolik kan være en normal del af et barns udvikling, og nogle forskere sammenholder andre faktorer med en øget risiko for kolik.
Nogle af de mulige årsager til kolik, som der i øjeblikket forskes i er blandt andet:

  • Luft fanget i barnets mave, hvilket forårsager smerte og tryk i tarmene
  • En mangel på Lactobacillus acidophilus, tarmbakterie som normalt findes i den sunde tarmflora
  • Det umodne fordøjelsessystem reagerer på mælk
  • Barnets temperament (det er klart til debat)
  • Miljømæssige faktorer såsom over-stimulation (for meget støj, interaktion, osv.)
  • Umodne nervesystem
  • Mave refluks - nogle børn er født med umodne lavere mavespjæld, der undlader at lukke ordentligt.
  • Fødevareallergi eller Laktose intolerance eller overbelastning


Kan Kolik behandles - findes en behandling af kolik?

Fordi der ikke er nogen dokumenteret årsag til kolik, er behandling af tilstanden også meget svært at afgøre. På baggrund af ovenstående mulige årsager, er der nogle metoder, du kan prøve. De vil ikke skade barnet, så det kan ikke skade at prøve dem ud for at se, om det giver din baby en lettelse og om det afhjælper kolikken.

Probiotika, bakteriekultur - Spørg din læge om du må give dit barn Lactobacillus acidophilus kosttilskud. Det er det der normalt findes i yoghurt, men er også tilgængelig som kosttilskud. Men spørg altid lægen først.
Beroligende metoder -

Du kan prøve at rokke eller hoppe (meget let) dit barn eller ved hjælp af en babygynge, vær forsigtig da barnet er meget skrøbeligt.

Du kan også prøve at bruge en sut, da nogle babyer finder sutterefleksen beroligende.

Prøv at sætte på nogle beroligende musik på anlægget, som fx vuggeviser eller naturlyde. Vær selv afslappet, det vil også hjælpe babyen da den kan føle spændinger og stress hos dets forældre.

Frustrationer og kolik. Sådan overlever du kolik som forælder
Det kan være en meget frustrerende tid for forældrene, især hvis du er førstegangsforælder og har ikke oplevet det før. Du føler måske, at du gør noget forkert eller ikke er en god forælder. Det kan være meget meget stressende at lytte til en baby græde i timevis, uden at kunne finde en effektiv måde at hjælpe og lindre. Det kan forårsage mangel på søvn og spændinger mellem dig og din ægtefælle.
Desværre har en del af babyer der er blevet rystet ihjel eller livsfarligt såret (Shaken Baby Syndrome) haft kolik, og forældrene er til sidst blevet frustrerede over gråden og har handlet i vrede. Det er meget vigtigt, at man som forældre, finder en sikker og sund måde at håndtere disse anfald af gråd.

Det bedste du kan gøre er at forsøge at være tålmodig og huske på, at kolik er en begrænset fase, hvilket betyder, at barnet vil vokse fra i løbet af et par (hårde) måneder. Deling af ansvaret for pasning af et barn med kolik kan være meget nyttig, find nogen der kan hjælpe jer.
Hvis du skiftes med din partner, vil det give dig stille tid væk fra det grædende barn, og hjælpe til berolige dine nerver og afhjælpe nogle af de tilhørende stress.
Hvis du er en enlig mor, så prøv at få en anden slægtning eller en nær ven til at hjælpe dig ud på den anden side af kolikken.

0 comments:

Send en kommentar