onsdag den 18. august 2010

Gravid - uge 1

I de første to uger af din graviditet vil du formentlig gerne starte med, at holde øje med din graviditet uge for uge. De fleste kvinder begynder at beregne deres graviditets uge, så snart de har besluttet at blive gravide. Gravide i uge 1 og uge 2 vil du begynde at opleve den glæde, som det at skabe liv indebærer!

I vores gravid uge for uge artikler, finder du omfattende information om din graviditet uge til uge, og de ændringer, der sker i kroppen og med din baby. Under hver uge beskrive vi, trin for trin, de ændringer din krop og din baby er udsat for.

I løbet af de første to uger af graviditeten vil du opleve hurtige hormonelle udsving. Du kan ikke være 100% sikker på at du er gravid indtil graviditetens uge 4 eller senere. Under graviditetens uge et og to har de fleste kvinder meget få symptomer på at de er gravide. Det er i denne tid kroppen klargøre ægløsning og fremstiller progesteron og østrogen i den helt rigtige mængde for, at tilskynde dine æggestokke til at frigive et æg. Hvis undfangelse sker, vil en enkelt af din mands sædceller befrugte ægget, hvorefter ægget begynder rejsen fra din æggeledere til livmoderen - dets hjem de næste 38 uger.

Tidlige tegn på at du er gravid
I de første to uger af graviditeten, vil de færreste kvinder opleve nogen tegn eller indikation på graviditet. Nogle kvinder vil dog opleve lidt oppustethed eller milde kramper. Kramper i underlivet lokaliseret på den ene eller den anden side af bækkenet, kan et tegn på at ægløsning finder sted, eller er ved at opstå eller netop har fundet sted.
En anden måde du kan overvåge din fertilitet under graviditetens første uger er ved, at overvåge din kropstemperatur. Dette er en effektiv og naturlig måde, at afgøre en kvindes mest frugtbare perioder (dage). Typisk stiger er en kvindes kropstemperatur en smule før og efter ægløsning. Efter dette tidspunkt er du ikke længere frugtbar.
For at måle din kropstemperatur præcist skal du tage din temperatur på samme tid hver morgen før du står op. Det betyder, før du står ud af sengen for at gøre noget. Det er bedst, at sove i mindst tre-fire timer før du måler din kropstemperatur, da søvnforstyrrelser nemt kan ændre resultaterne.

Vidste du at?
Den mest frugtbare tid for en kvinde er flere dage før ægløsningen, og ikke den faktiske dag for ægløsningen. Det betyder, at du har størst sandsynlighed for at blive befrugtet under graviditetens uge 1 og 2. Hvis du overvåger din temperatur i flere måneder, bør du få en idé om din bedste fertilitets periode.
Hvis det lykkedes dig at blive gravid i de første uger, vil du begynde at mærke flere tidlige tegn på graviditet. Disse varierer fra kvinde til kvinde og det kan være ganske besværligt at generalisere, men du kan opleve:

  • Øget træthed
  • Hvis du er gravid, udebliver din periode naturligvis
  • Opkastning eller kvalme
  • Øget følsomhed i brysterne
  • Øget trang til at tisse
  • Metalisk smag i munden
  • Smerter i underlivet

Et nyt liv - med mange ændringer
Under din graviditets uge 1 og 2 vil du sikkert begynde, at opleve mange livs ændringer.
Du kan begynde at have blandede følelser i de første par uger af graviditeten. Du skal dog vide, at det er helt normalt. Beslutningen om at blive mor og far er et stort skridt for alle. Mange forældre føler en vis bekymring, som skiftevis stiger og aftager gennem hele graviditeten. Heldigvis er dette fælles for næsten alle forældre, og dette begynder ofte at aftage umiddelbart efter fødslen af dit barn. Erkender du, at dette er en den del af normale proces, så er du allerede halvt fuldendt med at overvinde dine nervøs tanker.
Husk, at under graviditeten, vil du opleve nogle af de mest glade og liv skiftende begivenheder i hele dit liv. Nyd denne tid og glæd dig over kroppens forandringer!

0 comments:

Send en kommentar