onsdag den 22. september 2010

Bedøvelse til den gravide - Se dine muligheder

Når du opdager at du er gravid, så begynder du måske at overveje om du vil have bedøvelse under fødslen. Mange kvinder føler i første omgang, at en naturlig fødsel er det eneste rigtige, smerterne opfattes som en naturlig del af en fødsel. Der er dog en del kvinder der under fødslen opdager, at en fødsel kan være en smertefuld oplevelse, men desværre er det ofte for sent at bedøve effektivt på dette tidspunkt.

Når det kommer til smertelindring under fødslen, er det vigtigt at du overvejer alle dine muligheder. I stedet for at have smerter under fødslen, kan du vælge at blive smertelindret og koncentere dig 100% om at føde barnet. BabyLine.dk beskriver her de 4 mest almindelige og effektive former for bedøvelsesformer der bruges under en fødsel.


De 4 forskellige typer af smertelindring til den fødende:

Almindelig bedøvelse
Bedøvelse gives oftest for at berolige moren under fødslen, og for at afhjælpe nogle af de smerter der er forbundet med, at skubbe barnet ud af livmoderen. Stofferne er dog ikke kun positive, de har desværre også bivirkninger for både mor og baby. Smertelindrende og beroligende medicin vil ofte gøre moren og babyen søvnige, da stofferne hurtigt transporteres ud i morens krop og optages af babyen. En søvning mor vil ikke være i stand til at presse så hårdt under fødslen, ligeledes vil en søvning baby have en mindre sutterefleks efter fødslen.


Lokalbedøvelse
Lokalbedøvelse kan bruges under hele fødslen og er generelt den samme type medicin, som anvendes i løbet af tandbehandlinger. Lokalbedøvelse er den mest udbredte form for smertelindring, og mange fødende bliver automatisk tilbudt den. Lokalbedøvelsen virker i et lille afgrænset område, hvor du ikke mærker smerter i så høj grad. Du bør takke ja til lokalbedøvelse, da det ikke fjerner hele smerten, men det tager toppen og der er stort ingen bevirkninger, såfremt du ikke har allergi overfor bedøvelse.

Spinalbedøvelse (Rygmarvsbedøvelse)
Spinal bedøvelse er en blokerende smertestillende metode, der ofte anvendes i forbindelse med kejsersnit. En spinalanæstesi/rygmarvsbedøvelse lammer hele den nederste halvdel af kroppen, og i nogle tilfælde kan den fødende blive følelsesløs hele vejen fra halsen og ned (det er dog sjældent).
Når der ingen følelse er i den nederste halvdel af kroppen, vil moren ikke kunne mærke hvornår hun skal presse, hvilket dog sjældent er et problem da metoden som sagt anvendes oftest ved kejsersnit. Rygmarvsbedøvelsen placeres direkte i rygmarven og lindrer alle smerter omgående. Bedøvelsen kan gives en enkelt gang under fødslen, den injiceres med en sprøjte hvorefter lindringen tager til. Dog virker smertelindringen kun ca. 1 time på fuld styrke, før effekten begynder at tage af.

Epiduralblokade
Epiduralblokaden er den mest anvendte form af graviditets- og fødselsbedøvelse. Ved en epiduralblokade placeres et lille kateter i rygmarven, den smertestillende medicin bliver herefter pumpet ind i kateteret. En epidural blokade tager en smule tid før den begynde at virke, men epiduralblokaden giver lægen og sygeplejerskerne mulighed for at øge eller mindske medicineringen efter behov, hvis moren har problemer med at skubbe barnet ud (dvs. smertekontrol).

Smertelindring under fødslen er et vigtigt valg for moren. Du vil måske gerne mærke hele fødslen, uanset at det gør ondt. Du ønsker måske heller ikke at fødslen skal blive besværliggjort af sløvhed. Bedøvelsesmuligheder bør altid drøftes med jordemoderen som ved hvordan hun passer på mor og baby, og kender alle fordele og ulemper ved de forskellige former for bedøvelse.

0 comments:

Send en kommentar